Zsiadłe mleko, kiszone ogórki i kapusta – czym bez nich istniała polska kuchnia? Polacy uwielbiają fermentowane jedzenie. Nie jedynie dlatego, że pozyskane w sezonie warzywa można ukisić i dzięki temu spożywać je przez pełen rok. To i pyszny, jedyny w prywatnym sposobie gust także wiele dobroczynnych właściwości prozdrowotnych!
Zdrowa żywność Kalisz Pomorski
Co takiego dobrego stanowi w kiszonkach?
Jak jedzenie powoli fermentuje, np. wskutek kiszenia lub tzw. dojrzewania (gdy mowa o serach), pojawiają się na nich mikroby. Wtedy one zakładają cukry w produktach spożywczych, dzięki czemu składniki odżywcze są lepiej przyswajane przez organizm. Ponadto wytwarzają kwas mlekowy, który gwarantuje za zasiedlanie jelit dobrymi, probiotycznymi bakteriami. One z kolei stymulują układ immunologiczny, ale nie tylko. Jeszcze więcej słychać ogłoszeń o połączeniu jelit z mózgiem, co sprawia, że całe bakterie w jelitach są ponad wpływ na polskie zdrowie psychiczne! Nie warto więc lekceważyć tej szczególnej mikroflory, i nawet powinien ją wziąć pod uwagę, przygotowując posiłki.
Zobacz również pożyczka pożyczkomat
Co dobrze, kiszonki mają więcej witaminy C niż warzywa w całości surowej. Zaś zatem duży przeciwutleniacz, który służy przedłużeniu młodości i w zespole zdrowiu.
Poznaj 3 wyjątkowe przepisy na kiszonki – postać spośród nich funkcjonowań potrafi już wiesz, ale czy obiły Ciż się o uszy np. kiszone jabłka? Przepis na ostatni słowiański rarytas również zlokalizujesz w obecnym tekście. To do wykonania!
Kiszona kapusta
Bierzesz kapustę i leczysz zewnętrzne liście i głąb. Resztę szatkujesz. Następnie umieszczasz kapustę w misce i solisz ją. Jeśli lubisz, możesz dodać poszatkowaną marchewkę, koper, owoce jałowca itp. Gdy kapusta zmięknie, po kilkunastu chwilach możesz obecnie ją ubijać, np. łyżką. Zaczyna puszczać soki pod wpływem soli? To dobrze. Kapustę przykryj teraz talerzem. Upewnij się, że warzywo jest pogrążone w bezpośrednich sokach. Inaczej będzie traktować kontakt do tlenu i zgnije, zamiast skisnąć.
Zostaw kapustę na 2 dni. Jak zacznie wypuszczać gaz, talerz się podniesie. Wtedy zdejmij go i znowu ubij kapustę. Zabieg tenże będziesz przekazywać nawet do 2 tygodni, do punktu, aż zejdzie gaz. Zaś więc będzie oznaczało, że kapusta kiszona istnieje szybko gotowa. Na skutek daj ją wraz z sokiem w słoiku. Gotowe!
Kiszone ogórki
Umyte ogórki połóż w słoikach, koniecznie ciasno, przy siebie. Do każdego słoika dodaj 2-3 ząbki czosnku, kawałek korzenia chrzanu, gałązkę kopru i 2 liście czarnej porzeczki. Do pojemnika wlej pół litra przegotowanej wody i łyżeczkę soli – dokładnie tyle potrzeba roztworu na indywidualny słoik. Odczekaj, aż ostygnie. Następnie powstały zalew wlej do słoika i zaraz go zakręć. Upewnij się, że ogórki są w nim zanurzone w sumie. Miej je przez pół doby pod kocem. Potem odstaw do niskiego i suchego miejsca, np. piwnicy. Po kilku dniach będziesz posiadać ogórki małosolne, jak potrzymasz dłużej – ukiszą się w sumie.
Kiszone jabłka
Polska słynie z jabłek, dlaczego więc a ich nie ukisić? Umyj jabłka, przekrój na dwie grupy, dodaj pokrojony w plaster imbir, cynamon i goździki. Daj to wszystko razem w słoiku. W kotle z wodą rozpuść kilka łyżeczek soli. Następnie dołącz do słoika wraz z kilkoma łyżkami wyciągu z kiszonej kapusty. Zakręć słoik, potrząśnij nim, by wszystko się wymieszało. Następnie odkręć zakrętkę i przyciśnij talerzem jabłka, tak aby w pełnie zanurzyły się w zalewie. Słoik zamknij na klamrę. Kiś tak przez tydzień w ciepłym pomieszczeniu. A to aby było na końcu! Smacznego!
Sklep z Lokalnymi produktami
Artykuł został zbudowany przez polskie sklepy oferujący Polskie materiały z dostawą do lokalu w Niemczech.